Praznična Ljubljana

December v Ljubljani je čas magičnih barv in čas za božični sejem. Zdaj je zadnji čas, da rezervirate vaše nočitve in doživite praznično prestolnico Slovenije.

5 razlogov, da obiščete praznično Ljubljano

 

Domačini smo zaljubljeni v v hladnejše dni, ko se ob praznični osvetlitvi lahko pogrejemo s toplimi napitki.

Ljubljana je ljubka in polna presenečenj. Imate vsaj 5 velikih razlogov za vaš obisk ta December:

 

  • MESTNI ODDIH V B&B HOTEL LJUBLJANA PARK, ob direktni rezervaciji nočitve, vam nudimo 10% popusta na ceno nočitev (velja za rezervacije na: indsales-ljubljana@hotelbb.com, s kodo FESTIVE19).
  • Ljubljana je vrtiljak dogodkov v romantičnih prizoriščih v toplem objemu in na prostem,
  • doživite mesto kot veliko dnevno sobo na prostem, kjer se življenje preseli na trge in v parke,
  • prednost Ljubljane je v ljubkosti – vse premike lahko naredite peš, s kolesom in javnim prevozom,
  • v bližnji okolici obiščite praznična mesta kot so Bled, Koper in Piran ali pa se odpravite na bližnja smučišča.

 5 najlepših sprehodov po Ljubljani

Plečnikova Ljubljana

Eden največjih arhitektov Evrope 20. st. Jože Plečnik je ustvaril brezčasno eleganco Ljubljane. Mestno središče je zasnoval kot celostno umetnino po vzoru antičnih idealov, kjer je vse na dosegu koraka. Sprehodite se po njegovi vsakodnevni poti. Od B&B Hotela Ljubljana Park se spustite proti reki Ljubljanici, obiščite tržnico, Tromostovje, nabrežja, NUK (Narodno in univerzitetno knjižnico) in Plečnikovo hišo, kjer je nastala nova vizija Ljubljane.

Ljubljanski grad

Kulturna ikona Slovenije se dviguje na grajskem griču, od koder se vidi vsa Ljubljana. Sprehodite se po eni od romantičnih gozdnih poti, ki vodijo na grad. Vse leto so na voljo izjemna kulinarična ponudba, razstave o Ljubljani in Sloveniji ter posebnima doživetja, ki vas lahko popeljejo v čas srednjeveške trdnjave. 

Tivoli, zelena pljuča Ljubljane

Ljubljana je prejela naziv Zelena prestolnica Evrope 2016 tudi zaradi prostranih zelenih površin. Park Tivoli je kot pljuča Ljubljane. Do kultnega hriba z imenom Rožnik, kjer vas čakajo tradicionalne slovenske specialitete, ni daleč. Če želite vsaj malo začutiti slovenski karakter, je ta vzpon obvezen. Tudi sprehod po glavni Jakopičevi promenadi do MGLC-ja, je lepo doživetje. V zimskem času lahko občudujete praznično okrasitev.  V času, ko snežna odeja prekrije zelene površine se park spremeni v pravi zimski raj za otroke in odrasle. 

Od Metelkove do Trubarjeve

B&B Hotel Ljubljana Park je v objemu dveh vročih točk alternativne in urbane kulture Ljubljane. Prva je Metelkova mesto, avtonomna kulturna cona z grafiti in sodobnimi umetniškimi intervencami. Metelkova živi tudi kot prizorišče koncertov in drugih dogodkov. Če se od hotela spustite proti Ljubljanici, ne morete zgrešiti Trubarjeve z multikulturnim utripom, trgovinicami in restavracijami.

Nabrežja ob Ljubljanici

Če se vam zahoče posedanja ob reki ali sproščene kavarniške atmosfere, se napotite ob Ljubljanico. Njena nabrežja je za uživanje in sprehajanje uredil arhitekt Ljubljane Jože Plečnik. Pot ob vodi teče vse do ljubljanske Špice, kjer se lahko vkrcate na eno izmed ljubljanskih ladjic in uživate ob romantični vožnji skozi praznično Ljubljano. Naj zimski dogodki v Ljubljani

Ljubljana FREE Tour

Brezplačana vodenja po mestu potekajo vsak dan, z zbirnim mestom na Prešernovem trgu ob 11. uri

November Gourmet Ljubljana

Ljubljana bo novembra tudi gastronomska prestolnica. V družbi chefov in vinarjev se bodo ves mesec vrstili zanimivi kulinarični dogodki.

Festival LGBT filma

Festival gejevskega in lezbičnega filma, ki poteka že 35. leto, velja za najstarejši festival lezbičnega in gejevskega filma v Evropi. Na ogled so filmi gejevskih in lezbičnih ustvarjalcev in ustvarjalk ter filmi, ki tematizirajo istospolno usmerjenost.

Praznični sejmi

Začutite čarobni utrip praznične Ljubljane na prazničnih sejmih v starem mestnem jedru.

Ledena dežela

Ducat izjemnih mednarodnih lednih umetnikov je mesec dni klesalo, žagalo, izrezovalo, brusilo in gladilo rekordnih 80 ton ledenih blokov. Nastale so izjemne ledene kreacije. Večina ledenih skulptur je iz zamrznjene vode, nekaj odtenkov pa je izdelanih iz zamrznjenega mleka.

Miklavžev sejem

Na praznično okrašenih stojnicah bodo na prodaj različna darila, primerna za tradicionalno obdarovanje ob Miklavžu.

Čarobni gozd

16:30 - 19:00
Ustvarjalne delavnice za otroke Pionirskega doma, Čarobni gozd, bodo v decembru razveseljevale tiste najmlajše, kot tudi starejše.

Ledena kraljica

17:00 - 19:00
Ledena kraljica z ledenimi artisti prinaša v mesto pravljico.

Obudi zmaja

V soju praznične okrasitve Grajskega dvorišča bo na pročelju Stanovske dvorane zaživela prav posebna zgodba o zmaju, varuhu mesta Ljubljana, ki se je spopadel z vitezom Jurijem in izginil v podzemlje.

Ana Mraz

17:00 - 19:30
Špica bo prizorišče živahnih in pisanih nastopov uličnega gledališča. Občudujete lahko nastope klovnov, žonglerjev, artistov in cirkusantov, ki so zanimivi tako odraslim kot otrokom.

Glasbeni program na Kongresnem trgu

Praznični spored na velikem odru na Kongresnem trgu bodo zaznamovali nastopi pevcev in skupin popularne glasbe. Koncerti so dobra priložnost za srečanje s prijatelji in znanci ter uživanje ob zabavnem programu skupin popularne glasbe.

Grajski praznični sejem

Decembra bo na Ljubljanskem gradu grajski praznični sejem na dvorišču.

Silvestrovanja na prostem

Spored silvestrovanj v središču Ljubljane bo dovolj raznovrsten, da bo primeren za ljudi vseh okusov in starosti. Ob polnoči bo ognjemet z Ljubljanskega gradu osvetlil nebo nad Ljubljano in oznanil pričetek novega leta.

*Avtorja slik: Jošt Gantar, D. Wedam, Nea Culpa, STA in Visit Ljubljana