Kategorija: Novice

Prešernov dan

France Prešeren, rojen 3.decembra 1800 na Vrbi, velja za najboljšega slovenskega pesnika. Uspešen učenec že v osnovni šoli in gimnaziji je kasneje svojo izobrazbo uspešno zaključil tudi na pravni fakulteti na Dunaju. Kmalu za tem je svojo službo našel v prestolnici Slovenije, kjer je delal kot odvetniški pripravnik. Ta del njegovega življenja je bil najbolj bogat s številnimi deli, katera so se lahko po kvaliteti vsebine v tistem času kosala z vsemi evropskimi pesniki. V času svojega delovanja v Ljubljani se je pesnik nesrečno zaljubil v Primičevo Julijo, žensko iz premožne družine, kateri je kasneje tudi posvetil Sonetni venec. Tej bolečini je kasneje še dodala smrt strica, ki ga je vedno podpiral in smrt prijatelja in mentorja Matije Čopa. Številne izgube in neuresničena ljubezen ga je vodila v težave z alkoholom, saj je v kasnejšem obdobju pogosto zahajal v gostilne. Leto dni pred svojo prezgodnjo smrtjo je napisal pesem Zdravljica, katere 7.kitica danes velja za besedilo slovenske himne. France Prešeren je umrl 8. februarja 1849 v Kranju, dan kateri danes velja za nacionalni praznik.
Danes je trg v samem središču Ljubljane, med tromostovjem in cerkvijo Marijinega vnebovzetja poimenovan po njem – Prešernov trg, sredi njega pa stoji Prešernov spomenik, postavljen leta 1905. Slavnostni govor ob razkritju spomenika je pesniku namenil Ivan Tavčar, še eden izmed uspešnih in prepoznavnih pisateljev. Na slovesnosti se je zbralo približno 20.000 ljudi, kar tudi priča o njegovi pomembnosti in prepoznavnosti.

 

Dogodki: 

Četrtek, 7.2.2019

  • Angleški večer komedije  ( English Comedy Night – A toast to Presheren – 10ka Klub Smeha ob 20:00) – na večer pred praznikom, se lahko na njegov račun tudi nasmejite ob stand-up komediji. Za trening vaših trebušnih mišic bosta poskrbela: April Macie in Dragos Cristian. Predstava je v angleščini.

Petek, 8.2.2019

  • Kulturni praznik v Slovenski filharmoniji ( 10:00-11:00 ), v Slovenski filharmoniji bo potekal tolkalni koncert z naslovom: TOLČEMO IN GODEMU, koncertu se bodo pridružili tudi godalci orkestra Slovenske filharmonije. Vstop je prost (karte si lahko zagotovite v preddverju filharmonije).
  • Za Prešernom; v Cankarjevem domu, natančneje v Literarnem klubu Lily Novy s pričetkom ob 18:00 bo potekal literarni večer. Vstop je prost.
  • V Slovenskem šolskem muzeju bodo med 10:00 in 19:00 potekale različne delavnice kot so: Učna ura Vodnikova šola iz leta 1811, Delavnica – izdelovanje pustih mask,..
  • Prešernov dan na Ljubljanskem gradu bo potekal od 10:00 – 18:00, skozi celoten dan se bo zvrstil bogat kulturni program. Skozi celoten dan bodo potekala tudi različna javna vodstva. Vodenja bodo potekala v slovenskem jeziku. Vstop je prost.

Foto: VisitLjubljana