Kategorija: Novice

Dan zemlje 2019

Prihodnje leto bo Svetovni dan zemlje praznoval svojo 50. obletnico. Preprosta ideja, ki je dobila svoje korenine po razlitju nekaj več kot 12 milijonov litrov nafte. To je seveda pomenilo pravo ekološko katastrofo. Posledično je zaradi razlitja umrlo več kot 10.000 ptic, delfinov, galebov in morskih levov. Ta dogodek je pri ljudeh sprožil val ogorčenja, kar je pomenilo rojstvo različnih organizacij in gibanj za ohranjanje narave in živali. Prvi dan zemlje smo tako zabeležili leta 1970 v Združenih državah Amerike. Danes ta dan praznuje več kot milijarda ljudi v 192 državah.

Letošnji slogan dneva zemlje se glasi: Zavarujmo svoje vrste. Narava nam je ponudila milijone različnih živalskih in rastlinskih  vrst, katere v ekosistemu vsaka opravljajo svoje naloge. V zadnjih letih smo priča hitremu izumiranju različnih živalskih in rastlinskih vrst. Glavni krivec za nastalo situacijo pa smo prav mi, ljudje, ki smo odgovorni za prekomeren posek, prekomerno izkoriščanje virov, uničevanje habitata živali in rastlin, podnebne spremembe, lov na ogrožene vrste in še bi lahko naštevali. Z največjimi težavami se seveda soočajo države in območja v manj razvitih delih  sveta, kjer velikokrat finančni interesi velikih podjetij uničujejo habitat vseh živalskih in rastlinskih vrst.

Že samo nepravilno ravnanje z odpadki povzroča nepopravljivo škodo, saj predvsem plastika velikokrat konča v naših oceanih in s tem ogroža vse v vodi živeče organizme.

Posebna pozornost je letos namenjena predvsem naslednjih živalskim in rastlinskim vrstam: čebelam, koralnim grebenom, slonom, žirafam, insektom in kitom. Vseh naštetih v Sloveniji seveda ne bomo našli, tiste, ki pa najdemo na seznamu pa pri nas na srečo niso ogrožene. Prav nasprotno, v Sloveniji čebelarstvo cveti. Slovenija ima največ čebelarjev glede na število prebivalcev, v zadnjih letih pa cvetijo tudi projekti kot so Urbano čebelarstvo, del katerega je tudi B&B Hotel Ljubljana Park. Slovenija je bila glavna pobudnica za uveljavitev Svetovnega dneva čebel, ki ga bomo letos 20. maja praznovali drugič.

V Sloveniji se nahaja tudi ena izmed najbolj unikatnih vrst, katera je na seznamu ogroženih dvoživk, človeška ribica. Med ogroženimi živalmi, ki se nahajajo v Slovenijo se znajdejo tudi: ris, kareta, veliki hrček, laški gad, progasti gož, rjavi medved itd. Verjetno bi bili zelo presenečeni, če bi izvedeli da je rastlinskih in živalskih vrst, ki spadajo na seznam ogroženih vrst v Sloveniji resnično ogromno, teh je na tisoče. Podroben seznam lahko najdete v Pravilniku o uvrstitvi ogroženih rastlinskih in živalskih vrst v rdeči seznam (http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ODRE1883).

Najpomembnejša stvar katero lahko storimo, kot posamezniki za ohranitev teh vrst je vsekakor, da te prepoznamo in jih ne nabiramo, lovimo ali uničujemo njihov habitat. Pomembno je lastno izobraževanje in posledično tudi predajanje znanja na mlajše generacije, katere bodo v prihodnosti skrbele za njihovo ohranitev.